Welkom


Welkom op het weblog van het Bolsterkoor.
Het Bolsterkoor is een gezelligheidskoor dat tweewekelijks onder leiding van onze dirigente Ursula Rensen zingt.
Het repertoire is erg gevarieerd: van eenvoudige liedjes die iedereen bij wijze van spreken meteen kan meezingen tot de Gouwe Ouwe uit de popmuziek en wereldmuziek die (soms behoorlijk) meer repetitietijd vergt.
Het doel van deze website is niet alleen de buitenwereld mee te laten genieten van het wel en wee van ons koor maar vooral de leden van het koor op de hoogte te houden van repetitietijden, wijzigingen, komende uitvoeringen, terugkijken op vorige uitvoeringen en via Youtubefilmpjes te laten genieten van hoe anderen met ons repertoire omgaan.
We willen het weblog regelmatig updaten dus kom binnenkort nog maar eens terug

maandag 6 juni 2011

Hallelujah

Hallelujah is een song van de Canadese singer-songwriter Leonard Cohen. Het verscheen in 1984 op het album Various Positions. Aanvankelijk had de song niet veel succes maar dat begon te veranderen toen John Cale (een klassiek geschoolde Welshman die samen met Lou Reed de Velvet Underground oprichtte) in 1992 een cover opnam die enkele jaren later (1996) de basis zou vormen voor de versie van Jeff Buckley die grote populariteit zou verwerven.
Centraal in de tekst van Cohen staat de figuur van Koning David die aanvankelijk bij de Heer in een goed blaadje stond maar later op minder instemming van de Heer kon rekenen. Zo wandelde David ooit op het eind van de middag op het dak van zijn paleis toen hij beneden Batseba een bad zag nemen. Hij liet haar bij zich roepen en sliep met haar waardoor ze zwanger raakte. Toen hij dat hoorde gaf hij haar man, de legeraanvoerder Uriah de Hethiet opdracht zich enkele dagen bij zijn vrouw te voegen. Toen Uriah er voor koos om bij zijn manschappen te blijven bleef er weinig anders over dan om Uriah ten strijde te sturen. Het plan werkte: Uriah sneuvelde en David nam Batseba tot zijn (zoveelste - David was een fervent polygamist)) vrouw. Het complete verhaal is te lezen in 2 Samuel 11.

Bij dit verhaal moest ik onwillekeurig een beetje denken aan een Nederlandse staatssecretaris van defensie die een heftige begeerte gevoelde voor
zijn blonde adjudante . Zij woonde echter samen met haar vriend, een F16 piloot, maar deze kon gelukkig worden uitgezonden naar Afghanistan. In dit verhaal komt de piloot overigens levend terug van zijn missie en wordt de staatssecretaris zowel uit het kabinet als uit de echtelijke sponde getrapt maar is nog wel - geloof ik - samen met zijn adjudante

Met de toorn Gods viel het achteraf best wel mee: uit de vierde zoon van David en Batseba (Salomon) zou immers een lijn ontstaan waaruit zo'n duizend jaar later Jezus van Nazereth geboren zou worden. De lijn loopt overigens via Josef van Nazereth; dat dan weer wel! Maar goed: de Heilige Geest - vaak voorgesteld als een duif - heeft wel voor hetere vuren gestaan of om met Leoard Cohen te spreken: Remember when I moved in you, the Holy Dove was moving to. Waarschijnlijk gaat deze zin over het verwekken van een kind; de Heilige Geest wordt in het Credo (de katholieke geloofsbelijdenis) immers Dominum et vivificantem genoemd: de Heer die het leven geeft.

Jeff Buckley werd op 17 november 1966 geboren in Anaheim (Californië) en was de zoon van Tim Buckley (singer-songwriter uit de jaren 60). Hij kwam op 29 mei 1997 in Memphis (Tennessee) onder onduidelijke omstandigheden door verdrinking om het leven. Ten tijde van zijn dood was hij verloofd met Joan Wasser die later platen zou opnemen onder de naam Joan as Police Woman. Op deze prachtige video van Antony and the Johnsons spreekt ze het intro en speelt ze de cello. En nu ik er toch mijn persoonlijke voorkeuren in aan het smokkelen ben, hier is er nog een: Allison Crowe)

De Jeff Buckley versie van Hallelujah verscheen in 1994 op zijn debuutalbum Grace maar door zijn vroege overlijden maakte hij het succes van het nummer niet mee; het werd pas in de periode 2004 - 2008 een hot in verschillende landen. Wel was het van grote invloed op collega muzikanten. Geniet hieronder van de wanhoop van Jeff Buckley en zijn herinnering aan een fantastische liefdesaffaire waar langzaamaan de hartstocht uitdooft.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten