Welkom


Welkom op het weblog van het Bolsterkoor.
Het Bolsterkoor is een gezelligheidskoor dat tweewekelijks onder leiding van onze dirigente Ursula Rensen zingt.
Het repertoire is erg gevarieerd: van eenvoudige liedjes die iedereen bij wijze van spreken meteen kan meezingen tot de Gouwe Ouwe uit de popmuziek en wereldmuziek die (soms behoorlijk) meer repetitietijd vergt.
Het doel van deze website is niet alleen de buitenwereld mee te laten genieten van het wel en wee van ons koor maar vooral de leden van het koor op de hoogte te houden van repetitietijden, wijzigingen, komende uitvoeringen, terugkijken op vorige uitvoeringen en via Youtubefilmpjes te laten genieten van hoe anderen met ons repertoire omgaan.
We willen het weblog regelmatig updaten dus kom binnenkort nog maar eens terug

woensdag 9 mei 2012

The Rose


The Rose is een film van Mark Rydell uit het jaar 1979 over een zelf-destructieve rockzangeres gespeeld door Bette Midler. Het verhaal is losjes gebaseerd op het leven van Janis Joplin en zou oorspronkelijk Pearl geheten hebben, naar de bijnaam en het laatste album van Joplin. De familie van Janis Joplin gaf daar echter geen toestemming voor zodat men wat meer fictieve elementen in het verhaal bracht en op zoek ging naar een nieuwe titel en dat werd dus The Rose.

De soundtrack van de film wordt gezongen door Bette Midler (1 dec. 1945, Honolulu Hawaii), die ook de hoofdrol Mary Rose Foster speelde waarmee zij een Oscar nominatie  in de wacht sleepte en een Golden Globe won. The Divine Miss M. Had in 1980 een wereldhit met de titelsong The Rose. Hier haar uitvoering tijdens de show van Oprah Winfrey in 1995:

Bette Midler moet nogal gesteld zijn geweest op dit nummer want het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad voordat het in de film terechtkwam. Amanda McBroom, de schrijfster van het nummer, vertelt daar op haar website over:


Ik reed op een middag in 1977 of zo op de snelweg en luisterde naar de radio. Ik hoorde toen een liedje "Magdalena", gezongen door Leo Sayer. Ik werd getroffen door een zinnetje uit de tekst dat me niet meer losliet "Your love is like a razor. My heart is just a scar".
Ik hield van die tekst en tijdens het rijden kwam de gedachte in me op of ik het niet eens met wat meer sentiment zou kunnen. Jong als ik was dacht ik bij de liefde helemaal niet aan een scheermes. Maar wat dan?
Plotseling was het net alsof iemand een venster in mijn hoofd opende waardoor de woorden naar binnen stroomden. Ik reed sneller en sneller naar huis om ze niet te vergeten. Thuis aangekomen stormde ik naar binnen langs verbijsterd kijkende honden, katten en echtgenoot. IK ging aan de piano zitten en tien minuten later was The Rose er.
Ik riep George,mijn man, de kamer in en speelde het voor hem. Hij luisterde en zei rustig tegen mij: "Je hebt gewoon een nieuwe standaard geschreven" Ik protesteerde en zei dat enkel vrienden het ooit zouden horen (dit was lang voor ik mijn eerste plaat had opgenomen). Hij zei: "Let op mijn woorden, er zal iets gaan gebeuren met dit nummer."

Een paar jaar later zei een jonge songwriter en vriendin, Michele Brourman tegen me "Luister. Er komt binnenkort een film "The Rose" uit. Ze zijn nog op zoek naar een titelsong en toen dacht ik aan dat liedje van jou; mag ik dat aan hen voorstellen?" Ik had toen nog nooit echt geprobeerd om dit nummer ook maar ergens in te dienen want ik beschouwde mezelf nog niet als een songwriter in die tijd. Dus ik zei dat het goed was.

Zij stelde het nummer aan de producenten voor, maar die vonden het helemaal niets. Ze vonden het saai en het was zeker NIET de rock and roll die zij in gedachte hadden. 
Het kwam op de afgekeurde stapel terecht maar Paul Rothchild, de music supervisor van de film en producer van Janis Joplin albums, trok het er weer uit en vroeg de producers om het te heroverwegen. Ze zeiden weer nee en hij mailde het toen naar Bette. Die vond het wel een goed nummer waardoor het uiteindelijk toch in de film is terechtgekomen en het mijn leven voorgoed veranderd heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten