Welkom


Welkom op het weblog van het Bolsterkoor.
Het Bolsterkoor is een gezelligheidskoor dat tweewekelijks onder leiding van onze dirigente Ursula Rensen zingt.
Het repertoire is erg gevarieerd: van eenvoudige liedjes die iedereen bij wijze van spreken meteen kan meezingen tot de Gouwe Ouwe uit de popmuziek en wereldmuziek die (soms behoorlijk) meer repetitietijd vergt.
Het doel van deze website is niet alleen de buitenwereld mee te laten genieten van het wel en wee van ons koor maar vooral de leden van het koor op de hoogte te houden van repetitietijden, wijzigingen, komende uitvoeringen, terugkijken op vorige uitvoeringen en via Youtubefilmpjes te laten genieten van hoe anderen met ons repertoire omgaan.
We willen het weblog regelmatig updaten dus kom binnenkort nog maar eens terug

dinsdag 15 mei 2012

Sur le pont d'Avignon

Avignon is een stad in het zuiden van Frankrijk met een kleine 100.000 inwoners. In de 14de eeuw was het de zetel zetel van de Paus geweest, het kent een pauselijk paleis dat hedem tem dage gewoon te bezoeken is en heeft net ten noorden van de stad een klein maar wereldberoemd wijngebied: Chateauneuf du Pape.


Door de stad stroomt de Rhône en over die rivier zijn natuurlijk verschillende bruggen gespannen. Eén van die bruggen is de 12de eeuwse Pont Saint-Bénezet en dat is dus de brug uit het bekende Franse kinderliedje. De rivier die onder de brug stroomde zorgde regelmatig voor beschadigingen en de brug moest vaak worden gerepareerd en herbouwd. In de 17de eeuw kreeg men in de gaten dat dat eigenlijk onbegonnen werk was en gaf men de strijd op. Tegenwoordig is nog maar een kleine 200 meter over maar oorspronkelijk was het een bouwwerk van 899 meter lengte en telde het 22 bogen. 
In het midden van de Rhône ligt een eiland, het Île de la Barthelasse. Onder een van de brugbogen op het eiland was eertijds een café gevestigd waar altijd druk gedanst werd en naar verluidt zou in de 15de eeuw de tekst dan ook “Sous le pont d’Avignon, l’on y danse” zijn geweest.


Het tegenwoordige kinderliedje is een dans waarvan verschillende variaties bestaan.
Zo wordt er tijdens het refrein in paren gedanst (variatie: jongens en meisjes hand in hand linksom dansend in een cirkel)



Bij de coupletten gaat men als volgt te werk 
(zie ook de afbeelding hiernaast):

  • Les beaux messieurs font comme ça – de heer maakt een buiging naar de dame
  • Et puis encore comme ça – en tilt vervolgens zijn hoed op
  • Les belles dames font comme ça – dames maken een beleefdheidsbuiging naar de ene
  • Et puis encore comme ça – en vervolgens naar de andere kant
  • Les soldats font comme ça - salueren
  • Les cordonniers font comme ça – zie de afbeelding voor de rare beweging van de schoenmaker
  • Les blanchisseuses font comme ça – wrijf de zeep over de was
  • Les musiciens font comme ça – viool spelen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten