Welkom


Welkom op het weblog van het Bolsterkoor.
Het Bolsterkoor is een gezelligheidskoor dat tweewekelijks onder leiding van onze dirigente Ursula Rensen zingt.
Het repertoire is erg gevarieerd: van eenvoudige liedjes die iedereen bij wijze van spreken meteen kan meezingen tot de Gouwe Ouwe uit de popmuziek en wereldmuziek die (soms behoorlijk) meer repetitietijd vergt.
Het doel van deze website is niet alleen de buitenwereld mee te laten genieten van het wel en wee van ons koor maar vooral de leden van het koor op de hoogte te houden van repetitietijden, wijzigingen, komende uitvoeringen, terugkijken op vorige uitvoeringen en via Youtubefilmpjes te laten genieten van hoe anderen met ons repertoire omgaan.
We willen het weblog regelmatig updaten dus kom binnenkort nog maar eens terug

donderdag 1 oktober 2009

Siyahamba

Als eerste bericht op ons blog een mooie video van Siyahamba in de uitvoering van The Kuziems in de Alte Kaserne in 2009. Na Siyahamba gaan ze verder met Siyabonga Baba wat ook heel mooi is. Wat overigens opvalt is dat we het met onze uitspraak van de tekst het er niet eens zo slecht van af hebben gebracht.Siyahamba is rond 1950 gecomponeerd door Andries van Tonder, een ouderling in een Zuid-Afrikaanse kerk. De oorspronkelijke tekst was in het Afrikaans en luidde "Ons marseer nou in die lig van God". Al vrij snel werd de tekst vertaald in het Zulu door Thabo Mkize. In 1978 maakte het Zweedse Fjedur koor een toernee door Zuid Afrika op uitnodiging van de Afrikaanse Lutherse kerk. De leider van het gezelschap Anders Nyberg bleef na afloop van de toernee in Kaapstad achter om trtaditionele muziek op te nemen en tijdens een rondreis hoorde hij in Applesbosch, Natal voor het eerst Siyahamba, uitgevoerd door een kinderkoor. In 1984 arrangeerde Nyberg Siyahamba voor een vierstemmige koorbezetting en publiceerde het in een liederenboek en een opname getiteld Freedom is Coming: Songs of Protest and Praise from South Africa. In 1994 werd het lied door GIA Publications als "We Are Marching in the Light of God" opgenomen in Gather Comprehensive, een bundel die wijd verspreid wordt gebruikt in katholieke parochies in de Verenigde Staten. Vervolgens kon Siyahamba een opmars maken in zowel kerken als daarbuiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten